Menu

Dags för första flytten! Ett gäng tackor med lamm har nu varit ute på bete i några veckor. De har noggrant betar av allt och det är dags att flytta dem till en annan betesmark med gott om mat. Samtidigt passar vi på att väga lammen och deras mammor. Vågen är ett av våra bästa hjälpmedel att kolla hälsan på djuren. Det finns flera orsaker till att lamm växer dåligt, tex konkurrens mellan syskon och bortstötta av mamman. Men det kan också bero på att mamman har juverinflammation. Vi kollar tackornas juver och försöker hitta orsaken till att vissa lamm sackar efter.
Ibland kan en se färgklickar på några djur. Färger är bra sätt att märka djur och även här finns fler skäl till att märka dem. Djur som fått någon behandling, djur som fått klövarna verkade (klippta) och antal foster vid dräktighetsskanning (ultraljud) är några exempel på när vi märker våra djur.
Just nu är det otroligt mycket fästingar som attackerar både lamm och deras mammor. Vi behandlar djuren med medel för att minska att mängden fästingar. Fästingar bär på sjukdomar som bland annat orsakar ledsjukdom hos framförallt lammen. Lamm som drabbats av detta behandlas och flyttas till mindre hage där de slipper gå så långt.

X